FAABORG KANONÉRLAUG

Det sønderjyske Tattoo
Af Ole Hansen

Fre/lør/søndag 30. juni 1.- 2. juli.
Der var faldet en Appelsin i vores høje Hat. Det Sønderjyske Tattoo.
To uger før havde jeg fået en opring fra Lars Husted, han er Tattoomanager i Amtsringriderforeningen Aabenraa. De manglede noget artilleri til åbningsceremonien, som kunne skyde dansk løsen med 2 kanoner. (Militæret plejede at stille med to Haubitser, men kunne ikke afse midler fremover).
Man tilbød at hente og bringe vores 2 historiske kanoner og betale vores honorar til egen transport
Og krudt. Vi blev indkvarteret på Deutche Schule Aabenraa i et dobbelt klasseværelse, udleveret hærens feltsenge. Skolen lå ca. 1 km. fra Brundlund Slot hvor Tattooet afholdes. Vi bliver bespist på skolen, en helt fantastisk kostforplejning, skolepedelen og hele familien konen voksne børn svigerbørn. Den stod på MORMOR mad hjemmebagt div. brød et utal af oste, marmelader, pålæg
Frokost ligeså kæmpe udvalg, evt. en lun ret fra dagen før. Aftensmad 2 retter ala Mormor med alt tilbehør. (Og ikke Michelin gomme mad), som er anrettet på tallerkner så store som et lokums bræt, hvor maden ligner! man har fået en havmåge med tyndskid til at vade rundt på tallerknen og klatte!
Selve Tattooet var imponerende at opleve. Vi havde god tid til at opleve det hele fra sidelinjen.
6 dage efter modtog jeg en mail som lød! - -

Hej Ole
Vi vil gerne takke for en flot og god performance til vores tattoo!
Vi håber, at der vil være mulighed for, at kunne have jer og jeres kanoner med igen, til vores næste tattoo 2018, i dagene 29.juni og 30.juni 2018.
Vi kan tales ved om dette senere, og ønsker Jer alle en god sommer.
Mange hilsner/Best regards/Vieles Grüsse
Sønderjysk Tattoo – Danish International Military Tattoo
V Lars Husted, Tattoomanager v. Amtsringriderforeningen Aabenraa

Beskrivelse af vores oplevelser: (uden for referat)
Toilettet og badeforhold, var helt i top. Vi havde glæden af at det Hollandske Show & Fanfare orkester MVB også var indkvarteret på skolen. Og det Italienske Alperegiment, hvor alt gang foregår i løb, havde sent deres Bersaglieri Band, som også blev bespist på skolen. Men de løb nu ikke i spisesalen. Men alt deres opvisning foregik i løb, alt medens de spillede på deres horn mm. Utroligt at de havde luft til det. Vi så også det Ukraine ske` regiment D. 194. Pontoon Engineering Band kom for også at blive bespist en gang på skolen. Det var rigtig russisk med store kasketter som lokumssæder og kæmpe tubaer, men med stor præsison.
Selvom vi havde lejet et folkevogns rugbrød til 9 pers. incl. Chauffør og håndbagage. Ville 2 fra Bogens/Assens kører selv. En 3. havde været i Luxenborg og støtte til, 2 kørte selv de skulle have en barneseng med hjem. 2 kunne kun deltage i fredagens Åbningsceremoni, skulle hjem til fødselsdag. De var godt nok lidt ærgerlig da de lige havde oplevet fredag aften. Det var faktisk lidt af en loppe cirkus at styre det hele med hvem som var hvor.
Det stod ned i torve da vi startede hjemmefra og forsatte også lørdag, der var gode muligheder for at få uniformerne tørret på skolen. Vi var på tattoopladsen da vi ankom fredag eftermiddag og klargøre kanonerne og indøve eksercitsen til åbningsceremonien. Alt gik fint kun John havde fået vådtet sin lunte og tændstikker, men han er en gæv gammel rotte, så det gik uden at arrangørerne opdagede noget. Jo - - Da vi skulle marcher ud var græsset belagt med 2 cm. vand og John støvlesåler var uden rigler så han gled og lignede en fuldmand, men igen han er ikke til at slå ud af kurs, så vi gled alle ud.
Den Sønderjyske Garde, varmede op inden åbningen. - - Aabenraa Brass Band (åbningsfanfare) FKL Saluterede 2 x dansk løsen, og – gled ud. - - HVK Rosenborg, eksercitkompaniet SøværnetsTamburkorps - - Aabenraa Pipe & Drums - - March & Show Band Holland - - Bersaglieri Band Italien (Alt gang foregår i løb) løb rundt på den våde opvisningsplads og spillede,
Lavede de mest indviklede formationer uden at glide, korpset bestod af både langbenet mænd og små kvinder og alle i takt - - Det Ukrainske militærorkester - - sidst men ikke mindst flotteste:

Søværnets Tamburkorps og Ukrainerne spillede Finale musikken til Dario Campeotto iført lånte Blå sejlerstøvler og en for stor regn frakke sang for til 5/ 6 sange, jeg fik en snak med ham, hans kvindelige oppasser, hun havde været med i Faaborg og hentet kanonerne, og havde fortalt ham om dem og præsenterede os for hinanden, han spurgte lidt til dem og meget mere lørdag aften uddybede han spørgsmålene. Som han sagde! Jeg er en beundre af kunst og kunstner.
Søndag formiddag solskin, vi var alle gået ind i Aabenraa og se ringrideroptoget ca. 330 ryttere og orkestrene, Italienerne løb stadig medens de spillede når de løb rytterne foran op stoppede de, nogen gange vendte de, eller hoppede på stedet til der igen afstand op til rytterne. På vejen tilbage til skolen for at pakke sammen, gik vi en tur på Ringriderpladsen. Der var en heftig aktivitet, men et sted var de nået til frokosten, så stod eller sad en person med 40-80 heste i en rundkreds omkring vedkommen, hestene side om side med hovedet vendt mod midten og et torv til personen i midten. Efter frokosten var vores kontrakt udløbet og vi kørte hjem.


Faaborg Kanonérlaug - også kaldet Olebanden - i ilmarch på vej mod nye slag

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk