Hvem er vi?  

Faaborg Kanonerlaug er en militærhistorisk forening, der har som formål at genskabe og udbrede viden om dansk militærhistorie og den kultur-og lokalhistorie, som knytter sig hertil. Udgangspunktet er 1700-tallets slutning og starten af 1800-tallet –     Napoleonstiden.    

Lauget blev stiftet d. 3. juni 2003. Det har p.t. ca. 45 medlemmer, der aldersmæssigt svinger fra 21 til 85 år. Alle uberygtede mænd og kvinder kan søge om optagelse.

 

Hvad laver vi?

Vi deltager i kulturelle, historiske, turistmæssige og festlige arrangementer, hvor der saluteres og afgives startskud med Faaborgs historiske kanoner fra 1795 samt andre historiske kanoner og våben.

Lauget laver selv og deltager i udstillinger om militærhistorie, hvor vi indgår som figuranter og dermed er med til at levendegøre disse udstillinger.

Vi er ofte med i såkaldte reenactments (gentagelse af militær-historiske slag og begivenheder) i både Norge, Sverige og Danmark.

Derfor er Faaborg Kanonerlaug også aktivt medlem af NNA – Nordisk Napoleon Alliance - der består af 16 foreninger, som samarbejder om disse militærhistoriske arrangementer.

 

Hvad kan vi?

Vi kan afgive salutter med kanon og musketter og giver opvisning i datidens kanoneksercits og kampformationer og forsøger at vise datidens livsvilkår for soldater i felten.

Vi kan gennem små rollespil vise

-          datidens hvervning af soldater fra markedspladser, værtshuse,  bordel  m.v.

-          tidens barske militære straffemetoder for at opretholde disciplinen

-          den tids feltskærearbejde (amputering af arme og ben)

-          hvordan kantonnementslivet (indkvartering hos private i by og på land)  foregik

Disse rollespil sker ofte i samarbejde med lokale amatørskuespillere.

 

Faaborg Kanonerlaug kan i øjeblikket stille med op til 25 mand i historisk korrekte artilleriuniformer anno 1807 med bælter, patrontasker, brødposer, sabler o.s.v. De fleste er desuden bevæbnet med originale eller replika musketter eller pistoler med flintelås fra 1780erne. I front går laugets tambour med en original tromme fra 1765.

Lauget råder over 2 store 6 punds kanoner fra 1795, 1 1 punds kanon fra 1641 og 1 3 punds feltkanon (kopi).

Vi kan opstille en komplet teltlejr med officers- , mandskabs- og marketendertelte med inventar, flag, kogegrej m.v. En marketenderske og et par ”trosmadammer” i den tids klædedragter fuldender billedet af en travl og farverig militærlejr fra 1800-tallets start.

Publikum kan i et vist omfang deltage i lejrlivet og der kan uddeles smagsprøver på den tids soldaterkost.

 

Og – for en sikkerheds skyld – sortkrudt, skydevåben, sabler og åben ild er farlige i ukyndige hænder. Derfor har alle laugets medlemmer fået undervisning i betjening af kanoner, håndskydevåben og sabler og aflagt en teoretisk og praktisk prøve i det sikkerhedsreglement, som NNA har vedtaget.

 

Vi har et højt aktivitetsniveau, stor opbakning og har siden oprettelsen i 2003 deltaget i en lang række arrangementer over hele landet samt i Norge og Sverige. 

 

Har jeres arrangement brug for et festligt, farverigt og lærerigt indslag, er Faaborg Kanonerlaug måske svaret.

Kontakt laugets formand Susanne Christiansen på mail: fkl.formand@gmail.com for yderligere oplysninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Faaborg Kanonérlaug - også kaldet Olebanden - i ilmarch på vej mod nye slag

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk